Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Як захистити товари від порушень прав інтелектуальної власності?

На жаль, в Україні досі існує таке явище, як порушення процедури ввезення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності (торговельні марки, промислові зразки, корисні моделі, рідше – об'єкти авторського права).

 Інакше кажучи, оригінальний товар імпортується поза митним контролем або особою, яка не уповноважена правовласником ввозити той чи інший товар на митну територію України. Це явище у світовій практиці отримало назву "паралельний імпорт", але Митний кодекс України, в чинній на сьогодні редакції, називає товари, ввезені в порядку паралельного імпорту "контрафактними", що підпадає під регулювання статті 229 Кримінального кодексу України.

 Для недопущення ввезення на митну територію контрафактної продукції або якщо її ввозить особа, яка не уповноважена на те правовласником, існує процедура внесення торгової марки у митний реєстр.

  Наразі в Україні функціонує митний реєстр об’єктів права інтелектуальної власності, який веде Державна митна служба України (далі – Держмитслужба). Держава створює правовласникам можливість наповнювати цей реєстр власності інформацією про належні майнові права.

 Правовласник, який має підстави вважати, що під час переміщення товарів через митний кордон України порушуються чи можуть бути порушені його права, має право подати до Держмитслужби заяву про сприяння захисту належних йому майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності.

На сьогодні, процедура внесення торгової марки у митний реєстр здійснюється в спрощеному, електронному вигляді. У заяві про сприяння захисту об’єкта права інтелектуальної власності вказується відомості про:

  • правоволодільця;
  • об’єкти права інтелектуальної власності;
  • особу, уповноважену з питань, пов'язаних зі сприянням захисту прав інтелектуальної власності,
  • товари і їх пакування, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, строк реєстрації в реєстрі (від 6 місяців до 1 року) тощо.

 Після спливу строку реєстрації, правовласник може звернутися із заявою про продовження цього строку.

У разі, якщо митниця виявляє ознаки порушення прав інтелектуальної власності щодо товарів, пред’явлених до митного контролю та митного оформлення, їх митне оформлення призупиняється, а товари підлягають розміщенню на складі цього органу.

Метою запровадження такого механізму є запобігання порушення прав інтелектуальної власності та неможливість перетину кордону контрафактною продукцією.

Держмитслужба не захищає права інтелектуальної власності, а лише сприяє захисту цих прав під час переміщення товарів через митний кордон України при здійсненні митного контролю і митного оформлення товарів.

Згідно статистичних даних Держмитслужби станом на 6 жовтня 2021 року, митний реєстр об’єктів прав інтелектуальної власності налічував 541 об’єкт, з яких:

– торговельна марка, яка має міжнародну реєстрацію, – 215 од.;

– торговельна марка, зареєстрована в Україні, – 271 од.;

– промисловий зразок, який має міжнародну реєстрацію, – 2 од.;

– промисловий зразок, зареєстрований в Україні, – 9 од.;

– об’єкти авторського права й суміжних прав – 43 од.;

– винахід – 1 од.

Захист інтелектуальної власності є важливим аспектом іміджу держави у світі. Від того, наскільки ефективним буде організація цього процесу, залежать обсяги товарообігу з різними країнами. Особливо це важливо для великого й середнього бізнесу, що має високий товарооборот і товари якого, є відомими брендами.

Захистіть свої товари від порушення прав інтелектуальної власності. Armadum Lawyers надає кваліфіковану підтримку бізнесу. За попередньою консультацією звертайтесь за номером телефону +380 44 288-34-14

 

0 0)
Додати відгук