Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Актуальні проблеми участі адвоката в кримінальному провадженні

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» правом виступати захисником підозрюваного, обвинуваченого, мають адвокати. Також адвокати можуть представляти інтереси потерпілих, третіх осіб, свідків тощо. Проте, виключне право виступати в якості захисника мають особи, які відповідно до статті 45 КПК України відомості про яких внесені до Єдиного реєстру адвокатів України, а їх адвокатська діяльність не зупинена або припинена.

Крім того, захисник користується процесуальними правами підозрюваного, обвинуваченого, крім тих, які реалізовуються виключно підозрюваним чи обвинуваченим. Також варто зауважити, що коли адвокат вступає у кримінальне провадження як представник потерпілого, третьої особи чи свідка, то він користується правами вказаних учасників процесу.

У КПК України встановлений чіткий перелік документів, які має право витребувати компетентна особа в адвоката для підтвердження його повноважень в кримінальному провадженні. Ці вимоги закріплені статтею 50 КПК України та містять вичерпний перелік документів, серед яких свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, ордер, договір із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Також у вказаній статті визначено, що запитувати будь-які інші чи додаткові документи для підтвердження повноважень адвоката, заборонено.

Таким чином законодавець встановив, що захищати права та інтереси підозрюваного чи обвинуваченого, свідка, потерпілого, третьої особи тощо має виключно адвокат. У той же час, до прикладу, представляти інтереси потерпілої юридичної особи, мають право не лише адвокати.

Переходячи до висвітлення проблематики участі адвоката в кримінальному провадженні також необхідно вказати, що в окремих випадках, встановлених КПК України, участь захисника є обов’язковою, тобто, навіть у разі відсутності можливості підзахисного користуватися платною кваліфікованою правовою допомогою, державою гарантується належний захист його прав та інтересів шляхом безоплатної правової допомоги.

Перша основна проблема, з якою стикаються під час кримінального процесу — це зловживання захисником своїми процесуальними правами, що може виражатися в навмисному затягуванні процесу, що виходить за рамки розумних строків, визначених КПК України, здійснення процесуальних «диверсій», що полягають в створенні штучних умов для порушення права на захист підозрюваного, обвинуваченого.

Так, однією з найчастіших форм зловживання процесуальним правом захисника, яка виражається в навмисному затягуванні процесу, є пропуски судових засідань під час судового розгляду кримінального провадження. Якщо підзахисний не виявить бажання, щоб у засіданні брав участь інший захисник, то відсторонити, а тим більше замінити захисника на одне засідання, судом вкрай важко.

Ця ситуація складається через існування низки колізій в кримінальному процесуальному законодавстві, тому що в КПК України взагалі не встановлено такого поняття як зловживання процесуальним правом, у зв’язку з чим відсутня відповідальність за таке зловживання, а також відсутні законні та дієві заходи з протидії цьому.

Враховуючи висвітлену проблему, подолання її можливе через активну позицію сторони обвинуваченого, представника потерпілого та волі суду, а також через удосконалення чинного Кримінального процесуального кодексу України.
0 0)
Додати відгук