Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Відповідальність за умисну несплату податків

Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування. Ухилення може бути вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, а також підприємцем чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати.

Важливою умовою притягнення до кримінальної відповідальності за 212 статтею Кримінального кодексу України є завдання шкоди (ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів) у значних, великих та особливо великих розмірах (суми податків, які у 3, 5 та 7 тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Тобто, у разі несплати суб’єктом господарювання до бюджету сум у розмірі 3,4 млн, 5,6 млн та 7,9 млн гривень.

За умисне ухилення від сплати податків, якщо ці дії призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів, передбачений штраф від 3 до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 000 грн. до 425 000 грн. відповідно з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до 3 років).

Розслідування зазначеного злочину потребує від правоохоронців проведення значної кількості слідчих. Зокрема, найпоширенішою слідчою дією є проведення обшуку, призначення проведення відповідних судово-економічних експертиз.

У випадку виникнення будь-яких питань, пов’язаних з проведенням розслідування фактів ухилення від сплати податків та зборів, досвідчені спеціалісти Armadum Lawyers готові зробити все можливе для захисту Ваших порушених прав та інтересів.
0 0)