Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Чи можна використовувати житло у підприємницькій діяльності?

Для здійснення підприємницької діяльності зазвичай власникам бізнесу необхідне нерухоме майно. Але чи може рідна оселя використовуватися для вищенаведеної мети?

Частина перша статті 383 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) та ст. 6 Житлового кодексу України (далі – ЖК) прямо забороняють використання житла з метою здійснення промислового виробництва. Але чи розповсюджується поняття «промислове виробництво» на всі види підприємницької діяльності?

Промисловість як термін не розтлумачується у законодавстві України, проте чітко визначається як «виробництво» у наявних визначеннях у ненормативних джерелах. Насамперед варто відзначити, що  підприємницька діяльність не обмежується виключно промисловим характером. Іншими словами, підприємництво не обов’язково передбачає виробництво чогось. Наприклад, послуги, які не мають виробничого характеру.

У свою чергу, господарською діяльністю згідно ч. 1 ст. 3 Господарського кодексу України (далі – ГК України) визначається діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Водночас існують інші проблеми щодо використання житлового приміщення з метою ведення підприємницької діяльності. Суди України прихильно ставляться до використання власниками бізнесу нерухомого майна. Так, Верховний Суд (далі – ВС) у своїй Постанові від 30.10.2018 року у справі №524/7508/15-а визначив, що право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності в порядку та з обмеженнями, встановленими законом, прямо закріплене статтею 320 Цивільного кодексу України (у контексті порядку використання нерухомого майна).

Проте у Постанові від 28 грудня 2010 року у справі № 11/161 ВС вказує на те, що використання жилих приміщень в інших цілях, ніж проживання громадян, допускається тільки у разі визнання їх непридатними для проживання та подальшого переведення в нежилі приміщення на підставі відповідних рішень виконавчого комітету обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) ради (нині – органів місцевого самоврядування).

Як висновок, варто зазначити, що законодавством прямо заборонене використання житла з метою здійснення промислового виробництва, проте такий спосіб ведення діяльності не охоплює підприємництво повністю. Отже, використовувати житлові приміщення для мети здійснення підприємництва є можливим за умови зміни призначення такого нерухомого майна.

У випадку виникнення будь-яких питань, пов’язаних з використанням нерухомого майна у підприємницькій діяльності, досвідчені спеціалісти Armadum Lawyers готові зробити все можливе для захисту Ваших порушених прав та інтересів.

0 0)
Додати відгук