Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Договір купівлі-продажу: відповідаємо на найпоширеніші юридичні питання

Договір купівлі-продажу — один із найбільш розповсюджених договорів у цивільному обігу. Зазанчений тип правочинів використовується як юридичними, так і фізичними особами та в різних вираженнях зустрічається в усіх сферах нашого життя.

Так, купівля продуктів в магазині, товарів через Інтернет, автомобіля в автосалоні — все це є правовідносинами, які мають бути оформлені шляхом укладення договору купівлі-продажу.

За договором одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно у власність іншої сторони (покупцю), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно та сплатити за нього певну суму коштів.

Істотними умовами договору купівлі-продажу вважаються умови про предмет і ціну. Доки сторони не дійдуть згоди щодо цих двох умов, договір не може вважатись укладеним.

Водночас законодавством передбачено, що в окремих випадках такий договір може бути укладений в спрощеній формі (наприклад, шляхом обміну електронними листами). У той же час, недотримання основних законодавчих вимог при купівлі-продажу товарів, може стати причиною понесення добросовісними покупцями або продавцями матеріальних збитків та часто робить таких осіб беззахисними перед різного роду шахрайськими схемами.

Враховуючи зазначене, для убезпечення від ризиків безпідставного повторного вимагання грошових коштів за куплений товар (для покупців) або від невизнання покупцем факту отримання товару, який в дійсності був переданий покупцю (для продавців), наполегливо рекомендуємо завжди слідкувати за правильним документальним оформленням факту приймання-передачі товару та факту оплати такого товару.

Зокрема, за будь-яких обставин необхідно зафіксувати факт отримання товару шляхом укладання (підписання) відповідної видаткової накладної та/або акту приймання — передачі, здійснювати оплату за товар з обов’язковим зазначенням призначення платежу, яке матиме вказівку на конкретний товар за певним договором або видатковою накладною, у випадку здійснення оплати в готівковій формі — завжди просити надання відповідного підтверджуючого документу (чеку, квитанції, прибуткового касового ордеру і т.д.).

При цьому, дуже важливо, щоб усі документи були підписані безпосередньо покупцем та споживачем (інша особа може підписувати документи виключно у випадку наявності відповідної довіреності).

Отже, навіть дотримуючись вищезазначених рекомендацій, ризики для покупців або продавців у випадку виникнення різного роду проблемних ситуацій (не визнання факту отримання товару, повторне вимагання сплачених за товар коштів і т.д.) значно зменшуються, а відповідна особа отримує необхідні докази для подальшого доведення своєї правоти в судах або в органах внутрішніх справ.

У випадку виникнення будь-яких спорів щодо неналежного виконання договорів купівлі-продажів зі сторони недобросовісних продавців або покупців, досвідчені спеціалісти Armadum Lawyers готові зробити все можливе для захисту Ваших порушених прав та інтересів.
0 0)
Додати відгук