Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Недобросовісна конкуренція з боку співробітників, які займають ключові посади

Нечесна конкуренція — це нецивілізовані форми конкурентної боротьби, які виражаються в порушенні суб'єктами господарювання ринкових відносин, професійних, етичних, моральних норм і правил поведінки. Її головна мета — досягнення неправомірних переваг у конкуренції.

Одним із поширених методів недобросовісної конкуренції є переманювання у конкурентів співробітників, які займають ключові посади. Звісно, переманювання цінного співробітника не суперечить нормам підприємницької етики. Як і на будь-якому іншому ринку, конкуренція на ринку праці має зустрічний характер. Наймані працівники змагаються між собою за можливість працювати у найбільш привабливих за іміджем роботодавців. А ті своєю чергою, можуть і повинні конкурувати за можливість залучити найбільш компетентних працівників.

Утім, за переманюванням співробітників, що займають ключові посади в конкурентній компанії, часто приховуються не зовсім невинні мотиви. Таким чином роботодавці прагнуть отримати від співробітника інформацію про його попереднє місце роботи. Перешкодити цьому неможливо ні з юридичної, ні з морально-етичної точок зору.

Також роботодавці можуть намагатися разом із співробітником переманити найпривабливіших клієнтів, з якими той мав особисту комунікацію. І коли працівник «уводить» за собою кращу частину клієнтури, постраждала компанія отримує вже прямі збитки. У найбільш важких випадках такі втрати стають для бізнесу фатальними і призводять до його вимушеної ліквідації.

Ще однією загрозою недобросовісної конкуренції є співробітники, які викрадають конфіденційну інформацію і «зливають» її конкурентам, залишаючись працювати в компанії. За кордоном в такій ситуації постраждалі компанії домагаються відкриття кримінальних справ проти винного співробітника і його «неформального роботодавця». Недобросовісному працівнику загрожує не тільки великий штраф, а й тюремне ув'язнення.

В Україні така можливість існує тільки теоретично. Для того, щоб реально залучити свого співробітника, який передав конкуренту конфіденційну інформацію, потерпілій компанії спочатку необхідно представити правоохоронним органам і судовим інстанціям докази його провини, які мають бути зібрані без порушень.

Рідше трапляються випадки, коли працівник на ключовій посаді викрадає конфіденційну інформацію, йде з компанії та відкриває свою організацію. У діяльності якої використовує викрадені дані.

Як захиститися від недобросовісної конкуренції?

У першу чергу потрібно вчасно і правильно зареєструвати та закріпити всі свої права інтелектуальної власності. Також необхідно створити пакет документів та інструкцій, в яких йтиметься про захист конфіденційної інформації компанії та наслідки для співробітників після її розголошення. Якщо попри це ви зіткнулися з нечесною конкуренцією, чинним законодавством України передбачені наступні механізми захисту — адміністративний шлях, судовий порядок та звернення до органів Антимонопольного комітету.

Якою є відповідальність за порушення чинного законодавства про недобросовісну конкуренцію?

Недобросовісна конкуренція, як і будь-яке інше правопорушення, тягне за собою адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність у випадках, передбачених законом.

Якщо є запитання, пов’язані з захистом честі, гідності та ділової репутації, ви можете звернутися за допомогою до досвідчених юристів з міжнародної юридичної компанії Armadum Lawyers. Наші спеціалісти часто стикалися з цими проблемами на практиці і зможуть надати якісну правову допомогу у залежності від вашої індивідуальної ситуації та запиту. Ми допоможемо Вам уникнути проблем із недобросовісною конкуренцією. Для цього ми створимо необхідний пакет документів, інструкцій та проведемо тренінги для Ваших співробітників.

0 0)
Додати відгук