Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Оформлення права власності на земельні паї

Відповідно до ч. 2 ст. 14 Конституції України та ч. 2 ст. 1 Земельного Кодексу України, право власності на землю гарантується, набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до Закону.
 
Згідно з чинним законодавством України, до 1 січня 2025 року всі власники нерозподілених земельних ділянок або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї.
 
Якщо вимогу не буде виконано, вважатиметься, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі, і вона перейде у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.
 
Для того, щоб оформити право власності на земельний пай, необхідно виконати наступні дії:
  • звернутися до органів місцевого самоврядування (селищної міської ради або державної адміністрації, у залежності від того в межах чи поза межами якого населеного пункту знаходиться ділянка) з наступними документами: документом, що посвідчує право на земельну частку та заявою про виділення паю на місцевості;
  • звернутись до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на земельну ділянку;
  • звернутися до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку.
За результатами розгляду зазначених документів орган місцевого самоврядування приймає рішення щодо виділення земельних часток, а проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.
 
За результатами розробки даної проектної документації власнику видають Витяг з Державного земельного кадастру. Після отримання якого необхідно звернутися до Органу місцевого самоврядування для затвердження проектної документації.
 
І тільки після отримання рішення про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку.
 
Окремо слід зазначити, що власник паю може звернутися до суду за визначенням додаткового строку на оформлення права власності. Органам місцевого самоврядування забороняється протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, яка сформована з невитребуваних часток, передавати ці паї у приватну власність іншим особам, крім власників.
0 0)
Додати відгук