Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Особливості обліку платника податків-юридичної особи у разі зміни місцезнаходження

Відповідно до пп. 16.1.11 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків-юридичні особи несуть обов’язок повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи.

Згідно з п. 66.3 ст. 66 Податкового кодексу України у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження, внаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та орган державної податкової служби, в якому на обліку перебуває платник податків (далі – адміністративний район), а також у разі зміни податкової адреси платника податків, органами державної податкової служби за попереднім та новим місцезнаходженням платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків.

Відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом від 22.12.2010 р. № 979 (надалі – Порядок) підставою для переведення на обслуговування платника податків з одного органу державної податкової служби до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв’язку зі зміною місцезнаходження платника, пов’язаною зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, є надходження хоча б до одного з цих органів даних, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін.

Процедури переведення платника податків розпочинаються та проводяться органами державної податкової служби при надходженні хоча б одного з таких документів:

  • відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження платника податків;
  • заяви за ф. № 1-ОПП із позначкою "Перереєстрація" та копії свідоцтва про державну реєстрацію (витягу з Єдиного державного реєстру - для відокремлених підрозділів), поданих платником податків до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням.

Підпунктом 10.1.2 п. 10.1 Порядку передбачено, що платники податків зобов’язані протягом 10 календарних днів від дня реєстрації зміни місцезнаходження, пов’язаної із зміною адміністративно-територіальної одиниці, подати до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання) заяву за ф. № 1-ОПП.

Згідно з пп. 10.1.4 п. 10.1 Порядку в органі державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням термін перебування платника податків на обліку повинен бути продовжений до:

  • закінчення поточного бюджетного року у разі реєстрації зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання - платників податків, якими згідно з частиною восьмою статті 45 Бюджетного кодексу України сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Відповідно до ч. 8 ст. 45 Бюджетного кодексу України у разі зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов’язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду;
  • закінчення документальної перевірки та узгодження сум грошових зобов’язань за її результатами, якщо перевірка була розпочата або призначена та орган державної податкової служби вже повідомив платника податків про її проведення;
  • повернення надміру сплачених платежів, контроль за справлянням яких здійснюють органи державної податкової служби, або їх відшкодування платнику податків, якщо останній відповідно до поданих заяв чи податкових декларацій (звітів, розрахунків) претендує та має право на таке повернення чи відшкодування, і термін повернення переплати чи відшкодування настав;
  • закінчення процедур судового оскарження сум грошових зобов’язань або закінчення процедур адміністративного оскарження сум грошових зобов’язань та спливу місячного строку після закінчення процедур адміністративного оскарження, якщо в результаті таких процедур органами державної податкової служби прийнято рішення про повне або часткове незадоволення скарги платника податків.

Відповідно до пп. 10.1.6 п. 10.1 Порядку протягом 5 робочих днів після надходження облікової справи та документів орган державної податкової служби за новим місцезнаходженням платника податків здійснює взяття його на облік, про що вносить відповідні зміни до облікової справи та Єдиного банку даних юридичних осіб. Відмітки про взяття на облік за новим місцезнаходженням проводяться в журналі за ф. № 2-ОПП.

До взяття на облік платника податків в органі державної податкової служби за новим місцезнаходженням він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов’язки платника податків за попереднім місцезнаходженням (абз. 3 пп. 10.1.6 п. 10.1 Порядку).

Після взяття на облік платника податків та повернення ним довідки за ф. N 4-ОПП, виданої за попереднім місцем обліку, орган державної податкової служби видає платнику податків нову довідку за ф. N 4-ОПП у порядку, встановленому пунктом 9.4 розділу IX цього Порядку.

У відповідності до п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України неподання у строки та у випадках, передбачених цим кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених цим кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 510 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 1020 гривень.

Таким чином, платник податків-юридична особа продовжує сплачувати податки та збори за своїм попереднім місцезнаходженням до моменту взяття на облік податковим органом за новим місцезнаходженням, що посвідчується внесенням відповідних даних до облікової справи та Єдиного банку даних юридичних осіб, а також видачею платнику нової довідки про взяття на облік за ф. N 4-ОПП.

Термін перебування платника податків на обліку в податковому органі за попереднім місцезнаходженням, як правило, встановлюється до закінчення поточного бюджетного року.

0 0)