Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

''Податок на Google'': що він означає і як вплине на користувачів

У Раді хочуть ввести 20% податок на послуги від Youtube, Google, Facebook, Netflix, Apple, AliExpress та інших іноземних корпорацій. Автори законопроекту вважають, що корпорації надають послуги українцям без відповідного оподаткування, що призводить до втрат держбюджету.

На новинному порталі Delo.ua вийшов великий матеріал про "податок на Google", де наш юрист із податкового права Богдан Багнюк дав експертний коментар.

Зокрема Богдан вважає, що в умовах розвитку цифрової економіки прийняття такого законопроекту є своєчасним. Організація економічного співробітництва та розвитку давно вже рекомендувала впровадити цифровий податок і багато передових країн пішли цим шляхом.

Так, виключення норми Податкового кодексу згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачували податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний кошт, є позитивним моментом для бізнесу, оскільки бізнес буде платити ті самі кошти, проте додатково буде мати змогу зарахувати 20% витрат з вартості послуг собі у рахунок податкового кредиту ПДВ.

Але при цьому юрист розповів про декілька проблемних моментах ініціативи. По-перше, вона не регулює сектор безкоштовних електронних послуг, де гроші отримують виключно коштом демонстрації реклами. З огляду на нинішню редакцію законопроекту, такі послуги повинні оподатковуватися як безоплатно надані. По-друге, саме поняття "електронних послуг" сформульовано розмито і неконкретно. Це дає можливість уряду зловживати тлумаченням цього визначення у свою користь.

Щодо простого споживача, то слід зазначити, що для нього в цьому випадку нічого не зміниться, окрім як подорожчання всіх електронних послуг (наприклад: підписки Netflix, Spotify, Apple Music тощо) на 20%, оскільки ПДВ, як непрямий податок, платить кінцевий споживач.

0 0)
Додати відгук