Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Прес-центр
Назад

Правоохоронні органи VS український бізнес: сучасні реалії

Бізнес в Україні зараз переживає вкрай скрутні часи. Пандемія коронавірусу змушує підприємців адаптуватися до нових реалій. На жаль, багатьом малим та середнім компаніям важко впоратися з кризою і вони ризикують не дожити до кінця пандемії.

Також останнім часом  зросла активність правоохоронних та контролюючих органів. Причиною цього є збільшення кількості правопорушень у господарській сфері, рейдерських захоплень та тиску на бізнес, аби отримати неправомірну фінансову вигоду.

Одним із найпопулярніших «прийомів» правоохоронців є реєстрації кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення передбаченого статтею 191 КК України.

Ви запитаєте, а яким чином це відноситься до бізнесу!? А все просто. Правоохоронні органи здебільшого реєструють вказані провадження нібито за можливі порушення при тендерах та використанні бюджетних коштів із залученням приватного сектору.

Крім того, одна з найпопулярніших статей Кримінального кодексу України, якими маніпулюють правоохоронці, це стаття 190 — Шахрайство. У випадках, пов’язаних із використанням факту кримінального правопорушення, за цією статтею легко здійснити перекваліфікацію на більш тяжку частину статті або на інше кримінальне правопорушення. Усе залежить від кінцевої мети так званого кримінального переслідування бізнесу.

У зв’язку з цим відкривається можливість створювати умови для проведення слідчих та розшукових дій стосовно бізнесу, які виражаються у вимаганні документів, допитах, обшуках та арештах майна.

Усе це створює додаткові ризики для бізнесу, але замість того, щоб долати наслідки такого тиску, найкраще — попередити і не допустити його. Це в свою чергу зекономить фінанси, час та нерви. Для попередження незаконних заходів стосовно бізнесу необхідно проводити цілий комплекс попереджувальних мір, які дозволять убезпечити законну господарську діяльність.

Компанія Armadum Lawyers здійснює комплексний підхід для убезпечення бізнесу, що включає в себе аналіз існуючих ризиків та прогнозування ризиків, що можуть виникнути у майбутньому, проведення спеціалізованих тренінгів персоналу та вироблення індивідуальних рекомендацій щодо удосконалення системи безпеки бізнесу.

 

Автор: юрист із кримінального права Кирило Золотарьов

0 0)