Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Суть і значення зняття мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення

З 1 липня 2021 року припинив своє існування мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, який крім України (донедавна) існував лише у декількох державах. На прийняття цього Закону землевласники чекали десятиліттями, проте позитивне рішення з приводу цього питання викликало суперечливу реакцію. Пояснюємо, що означає скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Що змінює скасування мораторію?

Скасування мораторію стало наслідком отримання землеволодільцями права на її купівлю-продаж. Таким чином, на території України був створений ринок землі, адже до цього моменту продавати земельні ділянки мали право лише держава та органи місцевого самоврядування. Іншими словами, віднині продавцями землі можуть бути також і приватні землевласники.

Водночас закон дозволяє за певних умов передавати у власність земельні ділянки іноземним особам.

Межі дозволу на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Натомість встановлені певні обмеження щодо здійснення купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення, відповідно зняття мораторію не є абсолютним.

Так, новим законом встановлено обмеження у 10 тис. га щодо земельних ділянок у власності як фізичних, так і юридичних осіб. При цьому враховуються землі як на загальному праві власності, так і у відношенні до його частки у статутному капіталі, пайовому фонді або ж відповідно до акцій юридичної особи, учасником якої така фізична особа є. Проте в межах 01.07.2021 – 01.01.2024 років (не включно) обмеження для фізичних осіб встановлюється у розмірі 100 га.

Водночас маємо наголосити на тому, що скасування мораторію не розповсюджується на ті земельні ділянки, що перебувають у державній та комунальній власності; на землі, що розташовані в межах тимчасово окупованих територій.

Встановлений перелік осіб, які не мають права на отримання у власність таких земель. Такими особами є: юридичні особи, учасниками або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, — на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), які розташовані ближче 50 км від державного кордону України (крім морського); юридичні особи, учасниками або кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом; особи, які належать або належали до терористичних організацій; юридичні особи, учасниками або кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземні держави; юридичними особами, у яких неможливо встановити кінцевого бенефіціарного власника; юридичні особи, кінцеві бенефіціарні власники яких зареєстровані на територіях, віднесених до переліку офшорних зон; особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції» а також пов’язаними з ними особами; юридичні особи, створені за законодавством України, що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Таким чином землеволодільці хай і з обмеженнями, але вже з цього місяця спроможні ширше розпоряджатися своїми землями, а також — доступність іноземним особам (у разі відповідностям вимогам земельного законодавства).

У випадку виникнення будь-яких спорів щодо неналежного виконання договорів купівлі-продажів зі сторони недобросовісних продавців або покупців, досвідчені спеціалісти Armadum Lawyers готові зробити все можливе для захисту Ваших порушених прав та інтересів.

0 0)