Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Як виконати рішення суду?

Кожен має право звертатися до суду за захистом своїх прав та інтересів. Результатом такого звернення є судове рішення, згідно якого визнані вимоги мають виконуватися. Проте рішення суду може мати реальну силу лише на папері – якщо сторона, що програла, не погасить свого боргу. Розповідаємо, як остаточно виконати рішення суду.

 

Крок 1. Підставою для виконання судового рішення є виконавчий документ (виконавчий лист у цивільному й адміністративному процесі; судовий наказ у господарському), що видається судом – адже він містить інформацію стосовно того, що, на користь кого та з кого стягується.

 

Варто наголосити, що є бажаним подання до суду відповідної заяви, в якій вимагається видача виконавчого документа на підставі рішення суду.

 

Крок 2. Оригінал виданого виконавчого документа подається або до органів Державної виконавчої служби України, або до приватного виконавця (контактні дані містяться в Єдиному реєстрі приватних виконавців) - за місцем місцезнаходження/місця проживання боржника або ж за місцезнаходженням його майна.

 

Разом із виконавчим документом також подається заява про відкриття виконавчого провадження (в якій бажано зазначити реквізити заявника для подальшого перерахунку стягненої заборгованості)  та завірені копії документів, які підтверджують повноваження представника стягувача ( якщо він є).

 

Важливо! Строк, протягом якого виконавчий документ може бути пред’явлено до виконання, становить:

 

  • три роки – за загальним правилом;
  • три місяці - для виконання рішень стосовно трудових спорів/якщо стягувачем є держава/державний орган).

 

Крок 3. За результатами розгляду заяви щодо відкриття виконавчого провадження виконавець відкриває виконавче провадження. Процес виконавчого провадження можна простежити в Автоматизованому системі виконавчого провадження, ввівши у відповідні поля вкладки «Доступ сторін до виконавчого провадження» ідентифікатори з постанови про відкриття виконавчого провадження.

 

У результаті успішного стягнення боргу на користь стягувача виконавче провадження закінчується. В разі самостійного погашення боржником заборгованості слід повідомити про це виконавця, що також призведе до закінчення виконавчого провадження.

 

Важливо! Скасування судового рішення, на підставі якого було відкрито виконавче провадження, також є підставою для його закінчення.

 

0 0)
Додати відгук