Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Запит від податкової cлужби. Що робити?

Чи знали ви, що в порядку ст.73 Податкового кодексу України, не на кожен запит контролюючого органу, платник податків зобов'язаний надавати відповідь по суті?

Сьогодні ситуацію вам роз’яснить адвокат Armadum Lawyers Владислав Головатюк.

Відповідно до вимог абзацу другого пункту 73.3 статті 73 ПКУ такий запит підписується керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу і повинен містити, зокрема, підстави для надіслання запиту відповідно до цього пункту.

Зазвичай контролюючі органи  посилаються на те, що:

  • є п.п. 1 абз. 3 п. 73.3 ст. 73 ПК України, тобто на те, що за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи – посилаючись на результати аналізу показників, що містяться у податковій декларації з ПДВ, поданої платником податків звітності та податкової інформації, отриманої і відпрацьованої відповідно до ст. ст. 72, 73, 74 ПК України;
  • є необхідність дослідження джерела походження послуг по ланцюгу постачання (що на думку контролюючого органу є підставою для надання запиту);
  • є п.п. 3 абз. 3 п. 73.3 ст. 73 ПК України, тобто на те, що виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;
  • є п. 14 Порядку періодичного подання інформації органами державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом, затверджений Постановою Кабінету міністрів України від 27.12.2010 № 1245 (надалі – «Порядок № 1245»);

Такі підстави дозволяють не надавати пояснення та копії документів, адже у таких запитах зазвичай:

  • не зазначено чітких обставин та конкретних фактів, які стали підставою для направлення запиту;
  • відсутнє посилання на податкову інформацію (зміст цієї інформації), яка стала підставою для направлення запиту;
  • відсутнє обґрунтування висновків контролюючого органу про порушення платником податків податкового та іншого законодавства, а лише наявністю посилання на статті нормативно-правових актів, адже платник податків об’єктивно позбавлений можливості надати відповідні пояснення та їх документальне підтвердження, а запит є таким, що не відповідає вимогам п. 73.3 ст. 73 ПК України.

Варто зазначити, що дійсно п. 14 Порядку № 1245 встановлює строки надання відповіді на запит контролюючого органу та зобов’язує суб’єктів інформаційних відносин подавати інформацію, визначену у запиті органу державної податкової служби.

Такий обов’язок виникає у платника податків виключно за умови наявності відповідних підстав (передбачених законом, тобто підстав, передбачених
п. 73.3 ст. 73 ПК України)
, а також у разі коли за результатами перевірок інших платників податків або за результатами аналізу податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства.

Звертайте увагу, що здебільшого в запитах контролюючих органів відсутні будь-які посилання на:

  • результати проведення перевірок інших платників податків;
  • конкретні факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства.

Зазвичай просто зазначаються факти здійснення господарських операцій між Товариством та його контрагентами, наявність «невідомої» податкової інформації, що, нівелює посилання контролюючого органу на п. 14 Порядку № 1246 та об’єктивно позбавляє можливості надати відповідні пояснення та їх документальне підтвердження, а також свідчить про невідповідність запиту вимогам законодавства.

Окрім цього, платнику податків у цій ситуації слід пам’ятати, що згідно з п. 528 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК України на період по останній день місяця, в якому закінчується карантин, зупинено перебіг строків, встановлених статтями 73 і 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити податкових органів.

Передбачене цим пунктом зупинення перебігу строків не поширюється лише на запити щодо законності декларування заявленого до відшкодування ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ.

Отже, фактично, у зв’язку із зупиненням перебігу строку для надання відповідей на запити, платники, які у період дії карантину отримали письмові запити від податківців, повинні надати письмову відповідь на такий запит, однак для надання такої відповіді у них є час, що дорівнює періоду від дня отримання запиту по останній день місяця, в якому закінчиться карантин, плюс 15 робочих днів.

Armadum Lawyers надає кваліфіковану підтримку бізнесу. За попередньою консультацією звертайтесь за номером телефону +380 44 288-34-14

 

0 0)
Додати відгук