Україна, 01032, м. Київ,
вул. Саксаганського 96
Пн.-Пт.: 09:00 - 21:00
Сб.-Нд.: вихідний
Висока якість юридичних послуг
Публікації
Назад

Як зареєструвати земельну ділянку: пояснюємо

У 2020 році в Україні скасували мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Так, з 2021 до 2024 року фізичні особи отримають право на купівлю землі. Юридичним особам купувати землю с/г призначення в цей період заборонено, вони зможуть купувати її лише з 2024 року.

Земельну реформу обіцяли повноцінно запустити з липня 2021 року. Утім готуватися до неї можна уже зараз. Офіс протидії рейдерству нещодавно оприлюднив інструкцію про те, як здійснити державну реєстрацію земельної ділянки.

В Офісі відзначають, що так звані державні акти на землю старого зразка дійсні, тобто держава їх визнає, але сьогодні головною умовою для офіціалізації статусу власника землі є присвоєння ділянці кадастрового номера, а запорукою захисту майна від шахрайських операцій — оцифровка відповідних відомостей: внесення їх до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тому перший крок у державній реєстрації земельної ділянки — присвоєння кадастрового номера. Для цього потрібно звернутися до найближчого розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Коли номер присвоєний, а дані про земельну ділянку коректно відображаються в Державному земельному кадастрі, потрібно відвідати місцевий виконавчий орган, нотаріуса або центр надання адміністративних послуг.

Для державної реєстрації права власності на землю потрібно подати пакет документів, зокрема, паспорт і документ, який є підставою виникнення права на ділянку:

  • державний акт на право власності на землю;
  • договір купівлі-продажу;
  • рішення суду;
  • свідоцтво про право на спадщину.

Останній крок — отримайте виписку з Державного реєстру прав про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку. Загальний термін розгляду поданих для державної реєстрації документів становить 5 робочих днів.

Як пояснює наш старший юрист Дмитро Марушевський, попри те, що процедура реєстрації земельної ділянки на папері виглядає доволі просто, на жаль, в реальності в Україні це досить складний та довготривалий процес, який нерідко закінчується судом.

Частими проблемами, з якими зіштовхуються власники земельних ділянок при внесенні їх до Державного земельного кадастру, є накладки суміжних земельних ділянок (які вже внесені до Державного земельного кадастру) на земельну ділянку власника. Це унеможливлює подальшу реєстрацію цієї ділянки або невідповідність наявної у власника документації на ділянку її реальним параметрам в натурі тощо.

Для правильного та оперативного вирішення наведених проблемних ситуацій оптимальним варіантом є завчасно звернутись до спеціалістів, які мають напрацьований часом алгоритм дій для ефективної допомоги клієнту.

Зокрема однією з практик Armadum Lawyers є земельне право. У нас є низка успішно завершених проектів, у тому числі в розрізі питань, пов’язаних із реєстрацією земельних ділянок.

0 0)
Додати відгук